1 2 3 4 5 6
Photo Gallery CSS by WOWSlider.com v2.5m

>

Aad de Wit

Nieuweweg 6C
2811 PP Reeuwijk
Nederland

tel: 06 29175475

e-mail: aaddewitkunst@gmail.com

website: www.aaddewitkunst.com

Over Aad

"Ik wil het kind in mijzelf wakker
houden"

Het acryl op het linnen; het golfkarton op het acryl. In letterlijke zin is dat het enige perspectief in het werk van kunstenaar Aad de Wit. In figuurlijke zin is de diepte echter manifest aanwezig: in de thematiek en emotie van zijn werk. Typerend zijn het krachtige kleurgebruik, de mondiale thema's, de herkenbare en toch ook weer onherkenbare mythologische, religieuze of literaire personages. Zijn handtekening in elk schilderij is de welvende symmetrie van flarden golfkarton, met grillig gescheurde randen die contrastrijk verdwijnen in het doek.

De Wit is een "tweede-dimensialist".
"Ik gebruik zelden het perspectief - de derde dimensie - omdat daardoor belangrijke elementen naar de achtergrond verdwijnen. Ik vind in een schilderij alles belangrijk en wil dus ook alles op de voorgrond zetten."

Het resultaat zijn de surrealistische composities die soms kubistisch lijken, dan weer Egyptische hiëroglifische invloeden verraden of herinneren aan een spontane kindertekening.


Spontaniteit koesteren
De Wit koestert het kinderlijke in zijn werk.
"Naarmate mensen meer volwassen worden, raken ze het kinderlijke, het spontane kwijt. Ik vind dat een verlies. Daarom wil ik voor mijzelf - als kunstenaar, het kind in mijzelf wakker houden. Als iemand naar één van mijn schilderijen kijkt en roept: "Dat kan mijn kleine zusje ook!", ervaar ik dat als een compliment."

Verrassend resultaat
Schilder De Wit heeft niet alleen de acrylverf op zijn palet. Regelmatig gebruikt hij ook de balpen en - wat min of meer zijn handelsmerk is gevonden - het golfkarton. Hij is gefascineerd door het ritme van de streepjes in dit materiaal. Een ritme dat hij zelf doorbreekt door het karton te scheuren tot rafelige flarden.
"Knippen veroorzaakt een te opvallende wond, scheuren is veel natuurlijker en geeft een verrassend resultaat."


Aad de Wit toen & nu
Aad de Wit volgde na de middelbare school zijn kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn examen werd hij zelfstandig kunstenaar en werkte hij onder meer als restaurator en tentoonstellingsdeskundige bij het Historisch Museum in Rotterdam. In de jaren zestig was hij bekend om zijn popart en kreeg hij een vermelding in de bekende Lexicon van Scheen.

Naast schilderijen, heeft De Wit ook veel wandschilderingen gemaakt voor verschillende openbare gebouwen. Verder maakte hij diverse objecten als beeldhouwer. Het meest bekend zijn de torens, allemaal opgebouwd uit het materiaal dat nu nog steeds in zijn schilderijen is terug te vinden: golfkarton.

Anno nu, legt De Wit zich vooral toe op het maken van kleurrijke, surrealistische schilderijen. Om steeds weer nieuwe inspiratie op te doen, reist hij elk jaar met zijn vrouw naar verre bestemmingen als India, Jemen, Mali, Irak, Peru, Ecuador, Oman en Namibië.

>